Malwarebytes verklaart oorlog aan toolbars

Malwarebytes verklaart oorlog aan toolbars, vervelende reclame, advertenties, pop-ups en andere ongewenste software, ook bekend als PUPs (Potentially Unwanted Programs) zijn voor veel computergebruikers wellicht de grootste ergernis. Anti-virusbedrijf Malwarebytes, bekend van de gelijknamige malwarescanner Malwarebytes Anti-Malware, heeft de oorlog aan PUPs verklaard laat Marcin Kleczynski op het blog van Malwarebytes weten. Voorheen werden alleen de schadelijke en meeste agressieve PUPs, die ook wel te classificeren zijn als adware gedetecteerd.

Maar daar gaat nu verandering in komen, want Malwarebytes heeft het beleid hierop aangepast zodat eigenlijk alle vervelende en misleidende PUPs worden gedetecteerd. “Onze gebruikers verwachten meer en dus hebben we ons beleid aangepast” en dat is niet geheel onverwacht als we kijken naar de enorme toename van ongewenste software, en gebundelde applicaties.

Alle ongewenste toolbars en adware gerelateerde items worden door Malwarebytes Anti-Malware vanaf nu gedetecteerd als PUP, zoals PUP.WebCake, PUP.Software.Updater, PUP.Optional.WhiteSmoke.A, PUP.Optional.DefaultTab, PUP.BundleInstaller.IB, PUP.Optional.Tarma.A en vele andere varianten.

De voornaamste oorzaak van de verspreiding van deze ongewenste software zoals toolbars, browser hijackers en andere adware gerelateerde programma’s zijn de talloze download-websites die software aanbieden middels een “wrapper”. Bekende websites zijn onder andere Softonic, Brothersoft en Cnet, wanneer je van deze websites software download is het installatiebestand bijna altijd voorzien van “third-party” software die al dan niet optioneel extra software op uw computer installeren.

Wanneer u dus last heeft van ongewenste pop-ups“  toolbars en dergelijke is het raadzaam om uw computer grond te controleren op de aanwezigheid van adware, malware en andere ongewenste software zoals malafide browser plug-ins en dergelijke, voor een grondig analyse van uw computer en hulp en ondersteuning bij het verwijderen van de adware en “ongewenste pop-ups” kunt u terecht op het forum van PC Web Plus.