Malwarebytes Anti-Malware Handleiding

De meeste computergebruikers van Malwarebytes Anti-Malware (mbam) zullen voor normaal gebruik een handleiding niet direct nodig hebben aangezien het beveiligingspakket geheel Nederlandstalig is en een overzichtelijke gebruikersinterface heeft. Wanneer u toch iets meer willen weten over een bepaalde functie of instelling in de configuratiemogelijkheden dan kunt u in deze handleiding van Malwarebytes Anti-Malware meer informatie vinden.

Mocht de informatie waarnaar u op zoek bent niet in deze handleiding vermeld staan dan kunt u voor persoonlijk advies en vragen terecht op het forum van PC Web Plus waar een speciaal sub-forum voor Malwarebytes Anti-Malware aanwezig is.

De installatie procedure van Malwarebytes Anti-Malware kunt op deze pagina raadplegen, in deze handleiding bespreken we enkel en alleen de functionaliteiten en configuratiemogelijkheden van zowel de gratis als de premium versie van Malwarebytes Anti-Malware.

Scannen met Malwarebytes Anti-Malware

Malwarebytes Anti-Malware heeft drie verschillende scanmogelijkheden waarbij in de gratis versie alleen de Bedreigingsscan en de Aangepaste scan beschikbaar zijn. De Hyper scan is enkel en alleen beschikbaar in de premium versie van Malwarebytes Anti-Malware. De bedreigingsscan is eigenlijk de snelle scan (quick scan) die controleert op malafide processen die in het geheugen zijn geladen, en naar mappen, bestanden en wijzigingen in het register.

Middels de Aangepaste scan kan een uitgebreide scan worden uitgevoerd waarbij het tevens mogelijk is om het scannen naar rootkits in te schakelen. Deze optie is niet standaard aangevinkt, en zal dan ook bij de bedreigingsscan niet worden uitgevoerd. In de premium versie is het ook mogelijk om een zogenaamde Hyper scan uit te voeren, en dit is eigenlijk de snelste scan die de naam al doet vermoeden, wanneer er bij deze scan malware wordt gedetecteerd is het raadzaam om bedreigingsscan of een aangepaste scan uit te voeren.

Scannen met Malwarebytes Anti-Malware

Malwarebytes Anti-Malware instellingen

Bij de algemene instellingen kunt instellen of het programma wel of geen notificaties middels een pop-up venster dient te tonen, maar de tijdsduur dat deze meldingen worden weergegeven. Verder kan hier de gewenste weergave taal worden ingesteld, en of Malwarebytes Anti-Malware via de rechtermuisknop in de verkenner schermen beschikbaar moet zijn.

Algemene instellingen

Malware en web uitsluitingen

Bij de malware uitsluitingen kunt u bestanden en mappen toevoegen die niet door Malwarebytes Anti-Malware gecontroleerd dienen te worden. De functionaliteit kan uitkomst bieden in het geval van een onterechte detectie (False Posistive). Bij het uitsluiten van bijvoorbeeld gehele mappen kan dit wel als consequentie hebben dat malware dat zich daarin weet te nestelen niet gedetecteerd zal worden.

De web uitsluitingen zijn bedoeld om IP-adressen, domeinen en processen toe te voegen die niet door de Malwarebytes Websitebescherming moet worden geblokkeerd. Uitgesloten processen kunnen verbinding maken met ieder IP of Domein in de blokkeringslijst van Malwarebytes Anti-Malware. Het is daarom aan te raden geen processen zoals die van je internetbrowser toe te voegen, omdat dit de bescherming van je systeem sterk doet afnemen.

Malware uitlsuitingen

Detectie en bescherming

Bij de detectie en bescherming kunt u de detectie-opties van Malwarebytes Anti-Malware instellen zoals de heuristische scan methode (shuriken), de rootkit-scan en het scannen in archieven. Verder kunt u hier aangeven hoe Malwarebytes Anti-Malware om dient te gaan met potentieel ongewenste programma’s (POP) en potentieel ongewenste aanpassingen (POA). Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de premium versie van Malwarebytes Anti-Malware kunt u hier de malwarebescherming en de kwaadaardige Websitebescherming in en uit schakelen.

Detectie en bescherming

Update en historie instellingen

Bij de update instellingen van Malwarebytes Anti-Malware kunt u instellen wanneer er een melding gegeven moet worden als de gebruikte database met malware definities is verouderd. Standaard staat deze optie ingeschakeld op één dag. Desgewenst kunt u deze optie geheel uitschakelen. Verder kunt u een proxy-server instellen in het geval uw gebruikte internetverbinding hier gebruik van maakt.

De historie instellingen hebben betrekking op de Statistische data waarmee anonieme gegevens naar Malwarebytes worden verzonden zoals informatie over gedetecteerde items, en de bestandskenmerken daarvan. Verder kan hier ingesteld worden waar de logbestanden van Malwarebytes Anti-Malware opgeslagen dienen te worden.

Toegangsbeleid

Deze functie is alleen beschikbaar in de premium versie van Malwarebytes Anti-Malware en hiermee kan per gebruikersaccount worden bepaald welke aanpassingen er aan de instellingen van het programma mogen worden aangebracht. Denk hierbij aan het uitschakelen van de real-time bescherming, maar ook de verwerking en of verwijdering van de items die door Malwarebytes Anti-Malware in quarantaine zijn geplaatst.

Beleidsregels.

Geavanceerde instellingen

Ook deze optie is enkel voorbehouden aan de premium versie van Malwarebytes Anti-Malware en heeft betrekking op de real-time bescherming, zoals onder andere het automatisch starten van de bescherming bij het opstarten van de computer. Verder kunt u hier instellen of de real-time bescherming vertraagd dient op te starten, standaard staat dit ingesteld op 15 seconden.

Bij de geavanceerde instellingen kan ook de zelfbeschermingsmodule worden ingeschakeld van Malwarebytes Anti-Malware, deze functie is gekoppeld aan de Chameleon-driver die voorkomt dat het uitvoeren van Malwarebytes Anti-Malware niet mogelijk is als de computer is geïnfecteerd met malware. Deze optie staat standaard niet ingeschakeld, maar het is zeker raadzaam om deze na de installatie en bij gebruik van de premium versie in te schakelen. Indien ingeschakeld is er een mogelijkheid om de zelfbescherming vroegtijdig bij het opstarten van uw computer actief te laten worden.

Geavanceerde instellingen

Geautomatiseerde taken

Deze optie is eveneens alleen beschikbaar in de premium versie van Malwarebytes Anti-Malware en hier staan standaard na de installatie twee taken. De eerste taak is het controleren op updates, deze staat standaard ingesteld op ieder uur, maar is zelfs real-time in te stellen zodat er bijvoorbeeld iedere 5 minuten wordt gecontroleerd op beschikbare updates.

Verder is er de bedreigingsscan aanwezig, deze wordt automatisch bij de eerste update na het opstarten van de computer uitgevoerd. Deze scan kan dan eigenlijk ook wel gezien worden als een zogenaamde opstartscan. Wanneer u van deze optie geen gebruik wilt maken, kunt u deze taak verwijderen of zo instellen dat deze scan bijvoorbeeld enkel en alleen wekelijks uitgevoerd zal worden en niet dagelijks.

Geautomatiseerde taken

Historie & Quarantaine

De logbestanden oftewel de programmalogboeken van Malwarebytes Anti-Malware kunt u terugvinden onder de optie Historie, hier worden de logbestanden van zowel de uitgevoerde scans als het beschermingslogboek van de real-time bescherming opgeslagen. In tegenstelling tot de voorgaande versie worden de gegevens van de logbestanden ook via het programma zelf weergegeven en zijn niet meer enkel en alleen toegankelijk via bijvoorbeeld kladblok.

De door Malwarebytes Anti-Malware opgeslagen logbestanden kunnen bij problemen of hulp op bijvoorbeeld informatie verschaffen over gedetecteerde items, informatie over de beschermingsmodule van het programma zoals geblokkeerde IP-adressen en domeinen en de uitgevoerde scans. Meer informatie leest u op deze pagina op de website.

Bij de optie treft u eveneens de quarantaine van Malwarebytes Anti-Malware, hier worden alle gedetecteerde items in quarantaine opgeslagen in een beveiligde omgeving. Het is dus niet noodzakelijk om items fysiek te verwijderen, mocht het namelijk later blijken dat een bestand onterecht in quarantaine is geplaatst kunt u deze niet meer herstellen.

Quarantaine

Gebruikte zoektermen:

  • actie met toepassingsbronnen geblokkeerd door zelfbescherming