Malwarebytes blokkeert kwaadaardige website’s

Malwarebytes blokkeert kwaadaardige website’s preventief als deze domeinen bekend staan vanwege het verspreiden van malware, of wanneer dergelijke websites gebruikt worden voor frauduleuze doeleinden zoals phishing en andere cybercriminaliteit. Het blokkeren van dergelijke websites gebeurd middels de IP-protection van Malwarebytes Anti-Malware, en deze beschermingslaag werkt op basis van de hpHosts wat een database is met malafide domeinen en bijbehorende websites.

Wanneer Malwarebytes Anti-Malware een kwaadaardige website of domein blokkeert dan wordt dit middels een waarschuwingsballon op de taakbalk van Windows weergegeven, wanneer u dergelijk meldingen ziet dan betekent dit dat het betreffende domein of website preventief is geblokkeerd en of uw computer schadelijke software bevat.

Toegang tot een mogelijk kwaadaardige websites is succesvol geblokkeerd
Toegang tot een mogelijk kwaadaardige websites is geblokkeerd

Wanneer er bijvoorbeeld geen browsers en of andere programma’s meer openstaan en er verschijnen nog wel meldingen van Malwarebytes dat er domeinen of websites geblokkeerd zijn, dan kunt er bijna zeker vanuit gaan dat er malware in het spel is en uw computer geinfecteerd is. Het is dan ook raadzaam om uw computer grondig te controleren op de aanwezigheid van malware, en hiervoor kunt u het onderstaande stappenplan hanteren.

Malwarebytes blokkeert kwaadaardige website’s

Alle meldingen van Malwarebytes Anti-Malware bevatten een IP-adres van het betreffende domein wat is geblokkeerd, en de procesnaam die verantwoordelijk is voor de uitgaande verbinding. In dit geval is het met Firefox een kwaadaardige website geopend via dynamische poort 60516, hierdoor wordt (firefox.exe) als procesnaam getoond, dit betekent dus niet dat Firefox zelf wordt geblokkeerd.

Alle geblokkeerde domeinen en websites worden opgeslagen in de protection-log, iedere dag zal Malwarebytes Anti-Malware hiervan een logbestand bijhouden. IP-adressen van kwaadaardige websites die geblokkeerd werden kunt u hier terug vinden. Deze worden allemaal als volgt weergegeven.

  • MESSAGE Starting IP protection
  • MESSAGE IP Protection started successfully
  • P-BLOCK 176.120.38.238 (Type: incoming, Port: 53610, Process: skype.exe)
  • IP-BLOCK 91.214.201.148 (Type: outgoing, Port: 60516, Process: firefox.exe)

Onder het tabblad bescherming kunt u het vinkje weghalen bij de optie Informatie ballon weergeven wanneer er een kwaadaardige website geblokkeerd is. Vervolgens zullen dergelijke websites geheel op de achtergrond geblokkeerd worden. Wanneer bepaalde websites ten onrechte geblokkeerd worden kunt u deze aan de “Negeerlijst” toevoegen, doe dit echter enkel en alleen wanneer u er zeker van bent dat de website geheel veilig is. Wanneer u twijfelt kunt u de URL natuurlijk altijd even controleren op bijvoorbeeld www.virustototal.com.

Vraag & Antwoord

Wanneer u vragen heeft over geblokkeerd websites door Malwarebytes Anti-Malware, of meer informatie wilt over de IP-protection en het blokkeren van websites dan kunt u terecht op het forum van PC Web Plus waar een speciaal sub-forum aanwezig is voor vragen.

Gebruikte zoektermen:

  • https://www malwarebytes-anti-malware nl/veel-gestelde-vragen-faq/malwarebytes-blokkeert-kwaadaardige-websites/