Malwarebytes vindt PUPs wat nu?

PUPs is een afkorting voor (Potential Unwanted programs) en letterlijk vertaald potentieel ongewenste programma’s, dergelijke PUP detecties zoals bijvoorbeeld PUP.Optinal geven aan dat het hier om ongewenste software gaat wat wellicht ongevraagd op uw computer is geinstalleerd. Dit soort items staan vaak echter niet standaard geselecteerd (aangevinkt) voor verwijdering na een scan met Malwarebytes Anti-Malware, en dat komt met name doordat het in de basis een gebruikerskeuze is om dergelijke programma’s te gebruiken en tevens niet als adware of andere malware geclassificeerd kan worden.

Als we spreken over PUPs gaat het hier voornamelijk om ongewenste toolbars, browser plugins, en aanverwante software die bijvoorbeeld gebundeld zijn met (third-party) applicaties die al dan niet ongevraagd geinstalleerd worden. Dit soort software valt dus niet onder de categorie malware en kan daarom ook niet standaard geselecteerd worden voor verwijdering. De hoeveelheid PUPs die Malwarebytes Anti-Malware detecteert is aanzienlijk en de kans bestaat dat er op basis van deze detectie honderden items gerelateerd aan PUPS gevonden kunnen worden.

In Malwarebytes Anti-Malware kunt u onder het tabblad Instellingen > Scanner Instellingen aangeven welke actie er ondernomen moet worden bij ongewenste programma’s (PUPs), standaard staat deze optie ingesteld op “Weergeven in scan resulaten – niet selecteren voor verwijdering”. Desgewenst kunt u de detectie op PUPs instellen op de volgende opties.

  • Niet weergeven in scan resultaten
  • Weergeven in scan resulaten – en selecteren voor verwijdering
Malwarebytes vindt PUPs wat nu?
Malwarebytes vindt PUPs wat nu?

Malwarebytes vindt PUPs wat nu?

Wanneer Malwarebytes Anti-Malware na een scan diverse PUPs toont als zijnde PUP.Optinal gaat het hier dus om ongewenste software, en deze kunt u dan ook zonder problemen laten verwijderen. Dergelijke PUPs zijn vaak dus niet gevaarlijk, maar eerder hinderlijk omdat het bijvoorbeeld pop-ups tijdens het srufen toont, bepaalde woorden als onderstreepte links weergeeft en noem maar op. Als zijn er natuurlijk wel PUPs in de categorie browser plugins die uw surfgedrag kunnen monitoren, en daardoor wel inbreuk maken op uw privacy.
Meer informatie vindt u tevens op de onderstaande link, waar onder andere het advies staat hoe u de logbestanden van Malwarebytes Anti-Malware op het forum kan plaatsen ter beoordeling.

Vraag & Antwoord

Wanneer u vragen heeft over Malwarebytes Anti-Malware en de detectie van PUPs, of meer informatie wilt over potentieel ongewenste programma’s en het verwijderen ervan dan kunt u terecht op het forum van PC Web Plus waar een speciaal sub-forum aanwezig is voor vragen.