Vervangt Malwarebytes Anti-Malware mijn virusscanner?

De betaalde versie van Malwarebytes Anti-Malware is niet bedoeld als vervanging voor uw gebruikte virusscanner of ander beveiligingspakket, Malwarebytes Anti-Malware is echt een aanvullende al dan niet essentiële malware-scanner om naast een bestaand beveiligingspakket te installeren en te gebruiken.

Dat Malwarebytes Anti-Malware geen vervanging voor uw virusscanner is heeft voornamelijk te maken met het feit dat het programma zich voornamelijk richt op het detecteren van zero-day malware en (Malware in het Wild) zoals virus droppers, wormen, Trojaanse paarden, rootkits, spyware, adware, en rogueware wat menig gewone antivirusscanners of internet security pakketten (nog) niet detecteren of volledig kunnen verwijderen. Maar er zijn ook malware-infecties die Malwarebytes Anti-Malware niet detecteert of zal verwijderen en denk hierbij aan bijvoorbeeld file-infectors die over het algemeen door reguliere antivirussoftware wel aangepakt zullen worden.

Malwarebytes Anti-Malware is concreet gezien dan ook geen volwaardig anti-virusprogramma wat de gratis of betaalde virusscanners en andere beveiligingssoftware zoals internet security pakketten kan vervangen, en daarmee ook niet geschikt is om als primaire beveiligingssoftware te gebruiken. Hierdoor is het programma dan ook compatibel met vrijwel alle virusscanners en andere beveiligingsprogramma’s van antivirusfabrikanten. Echter kan het soms wel noodzakelijk zijn om in zowel Malwarebytes Anti-Malware als het andere beveiligingspakket in te stellen dat deze elkaar niet hoeven te controleren, dit kan middels uitsluitingen en of uitzonderingen ingesteld worden.

Een compleet overzicht van compatibele antivirussoftware vindt u terug in een lijst die Malwarebytes samen heeft gesteld, dit compatibiliteits-rapport bevat vrijwel alle andere c.q. meest bekende beveiligingssoftware waarmee Malwarebytes Anti-Malware feilloos samenwerkt. Sommige beveiligingspakketten voeren voor of tijdens de installatie een controle uit op conflicterende beveiligingssoftware, en daardoor kan het voorkomen dat een bepaalde virusscanner aangeeft dat Malwarebytes Anti-Malware aanwezig is u geadviseerd wordt deze te verwijderen voordat u doorgaat met de installatie, soms is het mogelijk om dergelijke meldingen over te slaan maar soms dient Malwarebytes eerst geheel fysiek van het systeem te worden verwijderd.
Nadien kunt u Malwarebytes Anti-Malware natuurlijk altijd weer installeren en eventueel de benodigde uitzonderingen instellen zodat u zeker weet dat de geïnstalleerde beveiligingssoftware niet met elkaar kan conflicteren.

Vraag & Antwoord

Wanneer u vragen heeft over dit onderwerp, of meer informatie wilt over het instellen van uitzonderingen kunt u terecht op het forum van PC Web Plus waar een speciaal sub-forum aanwezig is voor vragen gerelateerd aan Malwarebytes Anti-Malware.